Je hebt interesse om te starten met hockey en kent de sport niet? Hier kan je alle info terugvinden over de club, de sport, het materiaal, uitrusting en competitie.

Vanaf welke leeftijd

Wij aanvaarden voor het seizoen 2024-2025 spelers vanaf geboortejaar 2019. De jongste spelers van 2019 krijgen één keer per week samen training in onze oefenjeugd 1. Hier leren ze veilig omgaan met hun stick en ligt de nadruk op het spelelement. 

Volwassenen

We hebben een damesploeg en een herenploeg (vanaf geboortejaar 2006). 

Daarnaast hebben we ook een trimhockeyploeg.  Trimhockey is een vriendschappelijke gemengde competitie gericht op o.a. de ouders van de spelers. Eén keer per maand is er een wedstrijd in een heel ontspannen sfeer op een weekavond. 

Trimhockey richt zich op absolute beginners of op spelers met ervaring die nog recreatief één keer per week willen spelen. Iedereen welkom om vrijblijvend te komen proberen. Vul het formulier in op onze website onder Sportief - Trimhockey.

Gemengde sport?

Hockey is geen gemengde sport. Meisjes en jongens spelen in aparte competities. Nieuwe spelers krijgen in onze oefenjeugd wel gemengd training. Eens er aangesloten wordt bij een competitieploeg worden de jongens en meisjes afzonderlijk ingedeeld. 

Kunstgras

Hockey is onlosmakelijk verbonden met kunstgras. Een 'echt' hockeyveld is iets volledig anders dan een multisportveld (met bvb rubberen korrels). De kunstgrasvezels zijn veel korter en worden vooraf besproeid met water om de bal nog sneller te kunnen spelen.

Contactsport?

Hockey is geen contactsport. Contact of het afschermen van de bal is verboden. Hierdoor is het technische aspect, naast de fysieke uithouding, heel belangrijk. De bal gaat heel snel en heel vaak over en weer. Er mag ook continue gewisseld worden op het veld. Spelers kunnen alles geven, vijf minuten rusten en terug het veld op gaan.

Stick to fair play!

Wij hechten veel belang aan sportiviteit en fair play. Zowel op als naast het veld. Respect voor de scheidsrechter en tegenstander zit in het DNA van de hockeysport. Ook onze club wil deze waarden actief mee uitdragen! Denk hieraan bij het aanmoedigen van de spelers! Commentaar op de scheids, coach of tegenstander zal niet getolereerd worden. 

Engagement spelers én ouders

Uiteindelijk zal na een paar maanden training iedereen ingedeeld worden in een competitieploeg. Dit houdt in dat er naast de trainingen een wedstrijd op zaterdag gespeeld wordt. Dit vraagt een engagement van de spelers, maar zeker ook van de ouders. Als je interesse hebt om te starten met een ploegsport zoals hockey, bedenk dan zeker vooraf of je dit engagement wil aangaan en of er geen conflicten zijn met andere hobby's op zaterdag. 

Tot 12 jaar vinden de wedstrijden altijd plaats op zaterdagvoormiddag. Oudere spelers spelen in de namiddag. In de schoolvakanties is er geen competitie.

Verplaatsingen in competitie zijn vaak een eind rijden. Laat de ploegmanager tijdig weten als je niet kan komen. 

Hockeyclubs zijn traditioneel echte familieclubs, in de meest ruime zin van het woord. Aan alle ouders zal dan ook een helpende hand gevraagd worden: begeleiden van het team van je kinderen op administratief vlak als ploegverantwoordelijke of op het veld zelf als coach, wedstrijden fluiten als scheids, vervoer bij uitwedstrijden, een barshift tijdens de wedstrijd of mee een activiteit organiseren als vrijwilliger. Zonder de grote schare vrijwilligers geen hockeysport! 

Spelersuitrusting

Elke speler dient zelf een basisuitrusting te voorzien:

               * Gebitsbescherming: vanaf 5 €

               * Scheenbeschermers : vanaf 15 €

               * Stick 7 - 9 jaar: vanaf 25 €

               * Stick 10 - 14 jaar: vanaf 50 €

               * Stick 16 jaar en ouder: vanaf 90 €

De club heeft hockeysticks die door nieuwe leden tijdelijk gebruikt kunnen worden.

Meer info over het materiaal kan hieronder teruggevonden worden in een apart artikel. 

Competitie

Een hockeyseizoen begint de derde week van augustus en eindigt de derde week van mei. Grosso modo zijn er drie fasen:

               * September t.e.m. november : competitie eerste ronde

               * December t.e.m. mid februari : winterstop (enkel trainen één keer per week) + optioneel deelname aan vriendschappelijk wintercriterium

               * Mid februari t.e.m. eind mei : competitie tweede ronde

Na elke competitieronde wordt een klassement opgemaakt met stijgers en dalers. De wedstrijden worden op zaterdag gespeeld. Per competitieronde zijn er ongeveer 8 à 10 wedstrijden. De verplaatsingen zijn niet bij de deur. Er wordt gecarpoold met de ploeg. Van elke ouder wordt verwacht dat hij minimaal twee verplaatsingen per competitieronde voor vervoer zorgt.

We engageren ons als club om alle spelers tem U12 evenveel speelgelegenheid te geven tijdens een wedstrijd.

Trainingen

Alle spelers trainen twee keer per week. Tijdens de winterstop trainen alle spelers één keer per week. In de schoolvakanties zijn er geen traingen noch wedstrijden. De uren staan op onze site onder 'Sportief - Trainingsuren'.

Competitiekledij

Elk lid dat deelneemt aan competitie dient zelf zijn competitieuitrusting aan te kopen. Deze kan op eender welk moment besteld worden online bij hockeydirect (alle info op onze website onder kledij).

Daarnaast kan er steeds vrijblijvend trainingskledij besteld worden.