Wat uitleg over het materiaal

Bits

Een gebitsbescherming is verplicht tijdens competitiematchen en op training tijdens de wedstrijdoefeningen. Standaardbits kosten ongeveer 5 € à 7 € en worden het vaakst gebruikt in onze club. Sommige moet je vooraf koken (aan te raden), anderen niet. Er bestaan speciale bits voor blokjes en beugels die je kan bestellen. Standaardbits kan je op training bij de club kopen.

Bits van bvb het merk Shockdoctor kosten 20 € à 25 € en bieden meer bescherming en een betere pasvorm. Tenslotte kunnen bits ook op maat gemaakt worden.

Scheenbeschermers

Er zit wel wat verschil tussen voetbal -en hockeyscheenbeschermers. Scheenbeschermers voor hockey zijn een stuk groter, harder en bieden betere bescherming rond de voet. Welk type je het best draagt, is heel persoonlijk. 

Schoenen

Het is aan te raden om specifieke hockeyschoenen voor outdoor hockey te kopen. Deze hebben een speciaal profiel onderaan wat zorgt voor extra grip op watervelden. Niet te verwarren met bvb multinoppen op voetbalschoenen, dewelke verboden zijn op hockeyvelden.

De meest gekende merken zijn oa. Asics, Adidas, Dita, ... 

Sticks

Sticks zijn grosso modo in te delen in drie soorten:

1. Houten Sticks. Vaak gebruikt voor startende jonge hockeyspelers U7, U8 en U9. Prijsklasse 25 € - 35 €. Iets zwaarder dan fibreglass sticks.

2. Glasvezel (fibreglass). Ideaal voor zowel startende jonge spelers als spelers met een beetje ervaring (U7-U8-U9-U10). Sticks met een grote stijfheid. Prijsklasse 35 € - 65 €.

3. Carbon. Vanaf U10 worden er sticks met carbon verkocht. Prijsklasse vanaf 50 € tot 350 €. Hoe meer carbon (gaat van 10% tot 100%), des te duurder meestal. Daarnaast spelen schokreductie en de kromming een rol. Hoe ouder een speler wordt, des te harder er geslagen wordt, des te sterker een stick moet zijn.

Sticks met 10% carbon zijn geschikt voor spelers U10-U11. 

Vanaf U12 merken we dat onze spelers al hard op de bal beginnen slaan. De sticks met 10% carbon zijn niet gemaakt voor een dergelijke langdurige belasting en zullen onvermijdelijk kapot geslagen worden. Investeer vanaf die leeftijd in een betere/sterkere stick die langer zal meegaan.

Voor startende trimmers en U12 adviseren we sticks met minimaal 50% carbon.

Geoefende trimmers en spelers vanaf U14: sticks met minimaal 75% carbon.

Voor de lengte van de stick ben je bij de jeugd (tot 12 jaar) nooit verkeerd als de stick van op de grond tot net onder de navel komt. Liever iets te kort dan een te lange stick. Bij twijfel, vraag advies aan de trainers.

Vanaf een bepaalde leeftijd/lengte (U12 of U14) geldt de regel 'tot aan de navel' niet meer. 36,5 inch is dan de standaard lengte van een stick. Met deze lengte kan een speler van 1.85m probleemloos spelen. Grotere spelers kopen soms 37,5 inch.